Smycka dig trendigt för 2020

Smycken har varit en viktig del av människans liv sedan urminnes tider. De har fungerat som skönhetsattiraljer, statussymboler och uttryck och har alltid påverkats starkt av sin omvärld. Precis som kjolars längd och frisyrer har förändrats av saker som ekonomi, kultur och politik är smycken så mycket mer än bara någon fint.

År 2020 har varit ett mycket omvälvande år och det har självklart influerat designers och modeskapare i sina kreationer. Coronapandemin har till exempel lett till att många människor stannat hemma varav bekvämlighet blivit extra viktig. För att inte tappa stilen helt har därför mjukiskläder blivit extra glamorösa med strass, glitter och roliga färger. Här kan du läsa om några av årets stora trender när det kommer till hals- och armband, örhängen och ringar.

Säg det med ett statementsmycke

örhängenAtt uttrycka vem du är genom dina smycken och kläder har länge varit inne och det kan göras både subtilt och ”in your face” som det kallas. Med örhängen från Efva Attling har du hamnat helt rätt då hon är mästare på att förena budskap med vackra smycken, och du kan till exempel välja ett par Women Power med moderna W:n i stor stil eller eller kanske explosiva Kaboom Stars i guld eller silver för att både synas och markera. Om du föredrar mindre varianter finns det många små smycken med stora meddelanden som till exempel

  • fredssymboler
  • pärlor med djävulshorn
  • ord som uppmanar till styrka och kärlek

Ett statementsmycke gör sig alltid bäst om du låter det få all uppmärksamhet. Välj figurnära kläder i neutrala, gärna mörka färger som får smycket att verkligen synas. Se till att håret inte skymmer men var inte rädd för att använda flera olika smycken på en och samma gång. En annan trend är nämligen lager på lager smycken, där du till exempel bär flera halsband av olika längd runt halsen med en liten symbol i varje kedja.

Kedjor, chokers och hårsmycken

smyckenEnligt modemagasinet Elles spaningar på modevisningar är stora halssmycken som chokers och enorma kedjor också på intåg. De kan vara geometriska eller abstrakta, färggranna eller i enkel metall och kräver mycket uppmärksamhet. Till skillnad från statementsmycken behöver de här inte kombineras med diskret klädsel utan kan gärna förenas med fantasifulla och excentriska plagg. Bär en stor kedja över en mönstrad kavaj eller en choker med en volangblus med djup V-ringning. Det här är inte för de blyga och återhållsamma, utan för den som vill stå ut i mängden.

Den sista stora trenden som förtjänar uppmärksamhet är olika sorters hårsmycken. Inte de gamla hederliga hårnålarna med en liten pärla i kanten utan stora, glittriga smycken i olika skepnader. Frisörer och stylister är nu inte bara inne på vilka frisyrer som är hetast
utan också hur de ska utsmyckas. Enorma klämmor med pärlor som sätts i sekvens, kedjor som löper utmed sidan eller hela stjärnkaskader som regnar ner över huvudet har setts såväl på röda mattan som på gator och torg. Hårsmycken passar extra bra i kombination med en strikt kostym och dramatiskt smink, och material som sammet och siden kompletterar fint.