Behåll vitheten i dina tänder utan tandläkarhjälp

Känner du att dina gaddar håller på att förlora sin vita färg, men känner ändå att du vill undvika dyra tandblekningar som kan gå fel? Lugn, det finns andra sätt att ta till samt billigare hemblekningskit som bleker på ett skonsamt sätt. Här följer tips på hur du håller dina tänder skinande vita.

Det är lätt att bara boka tid hos tandläkaren och sätta sig i stolen, få sin skena och blekmedel och sedan betala och gå hem. Men kalaset är dyrt och det är inte alltid det blir ett bra resultat. Ibland är det dock det som krävs om du vill ha vitare tänder. Men tänk också på att resultatet ska underhållas så att du slipper springa tillbaka till tandläkaren vartenda år. Genom att undvika vissa livsmedel och bleka tänderna hemma med jämna mellanrum med t.ex. dentway.se, så står sig resultatet betydligt längre och du sparar pengar.

vita tänderFärgande livsmedel

Älskar du livets goda rent bokstavligt? Visste du att en del livsmedel faktiskt är en stor bov i dramat för gula och fläckiga tänder? Rött vin, coca-cola, mycket curry, snusning och rökning gör att dina tänder både slits på emaljen och får fula fläckar med tiden. Oftast kan du tänka som så att ju mer färgade livsmedlen är, ju mer fläckar orsakar dem. Det är bara att se på hur fläckarna förstör dina kläder om du exempelvis skulle spilla currysås eller rödvin på duken. Svåra att få bort, eller hur? Det är likadant på tänderna.

En del livsmedel ger dock inte bestående fläckar på textilier, men dock är de ordentligt tuffa mot tänderna. Citron och läskedrycker är rent skadliga på tänder i stora mängder, läskedrycker för att de innehåller mycket socker och frätande ämnen och citron för att de fräter på emaljen, så kallad tanderosion. Ett tips är med andra ord att undvika för stora doser av dessa livsmedel och om du ändå tycker om dem eller är extra svag för rödvin, så blek tänderna med jämna mellanrum och var noga med att inte inta dessa livsmedel på 2 veckor efter blekningen då det kan avbryta processen och skada emaljen ännu mer.

hemmablekningBlek tänderna hemma

Är det dags för en blekning? Eller en underhållsblekning? Blek dina tänder hemma med hemmablekning som är både skonsam mot tandkött och tänder och som kan göras oftare än på klinik. Var extra försiktig om du bokar en klinik-blekning, speciellt med laser, eftersom behandlaren måste veta exakt hur stark lasern ska vara för att inte fräta sönder tandköttet. Det finns många hemblekningskit att välja mellan, och som nämnt ovan är Dentway en av dessa.

Vill du vara helt naturlig när du bleker, kan du prova att gnida in lite bikarbonat på tänderna och låta det sitta på en kväll eller två. Mer naturligt blekmedel kan du inte träffa på. Dock kan du få hålla på ett tag innan du ser större resultat, men det hjälper!

Andra sätt

Om du inte vill använda vare sig blekmedel eller annat för att hålla dina tänder vita så kan du investera i porslinskronor eller i löständer som bara sätts in och tas ut. Då pratar vi inte om löständer à la Buttericks utan riktiga löständer.