Reparera mobiltelefonen – ett måste för den trendkänsliga

I takt med de senaste årens fokus på klimathot och hotet mot den biologiska mångfalden har pendeln svängt från att ständigt vara uppdaterad med den senaste prylen till att istället återbruka och reparera alltifrån teknikprodukter till kläder och möbler.

2018 var det år då årets julklapp för första gången blev en second hand-pryl, nämligen det återvunna plagget. Valet av julklapp speglar den trend mot hållbar konsumtion och återvinning som samhället rör sig mot idag. Det är inte bara kläder som kan användas under många år utan även mobiltelefoner går att reparera och en trasig skärm kan enkelt bytas ut hos https://mobilplaneten.se/product/iphone-7/ och för det mesta tar bytet mindre än 30 minuter. På köpet sparar du pengar eftersom du slipper lägga ut flera tusen kronor för den senaste modellen.

skriver på telefonMiljövänligt och trendigt

Produktionen av en ny mobiltelefon påverkar miljön negativt eftersom utvinningen av det material som behövs, till exempel kobolt, belastar miljön genom gruvdriften. Tyvärr finns det också exempel på att tillverkningen av de olika delarna till telefonen sker under oacceptabla arbetsförhållanden i låglöneländer. Ytterligare en negativ följd är att det skapas ungefär 86 kilo avfall under tillverkningen av endast en mobiltelefon, vilket är ännu ett viktigt motiv till att använda telefonen så länge som möjligt. Om du vill förnya din telefon kan du byta ut mobilskalet då och då istället för att köpa en ny telefon.

Fördelar med att reparera mobilen

  • Minskad miljöbelastning vid tillverkning
  • Mindre miljöfarligt avfall
  • Trendigt att reparera och återbruka
  • Sparar pengar

Som en följd av den ökade uppmärksamheten i media kring klimathotet och andra miljöproblem har många förändrat sin syn på att alltid vilja köpa nya saker. Istället har det blivit allt mer trendigt att reparera sina befintliga ägodelar eller att köpa begagnat. Vissa saker har kort livslängd och går sönder fort medan andra saker som en mobiltelefon kan hålla i många år om skärmen och batteriet byts ut ibland. Även möbler av god kvalitet håller länge liksom en cykel eller husgeråd. Många trendkänsliga har även börjat med en mer minimalistisk livsstil vilken innebär att endast de föremål som är av god kvalitet köps in och att så få onödiga prylar som möjligt hamnar i varukorgen.