Skönhetstrender genom åren

cleopatraTrender, stilar och mode är sällan något som förblir detsamma under en längre tid. Under flera tusen år har vi människor ändrat uppfattning om vad skönhet är och hur man når det – från antiken till 2019.

Vad är skönhet egentligen? Det har förändrats och gått tillbaka lite kors och tvärs, men vad som är imponerande är att vi människor varit måna om skönhet och smink i flera årtusenden. Det är med andra ord inget nytt att måla naglarna eller pryda ansiktet i färg och glitter.

Röda läppar och rosiga kinder

Läppstiftet är kanske vår tids mest kända sminkprodukt, men faktum är att man kunnat spåra användningen av läppstift ända tillbaka till 5000 f.kr, skriver NyTeknik i en artikel. I samma artikel går det att läsa att man innan det fanns rouge för att göra kinderna rosiga faktiskt nöp sig i dem för att få dem att rodna. Man har under många tusen år av utveckling testat både det ena och det andra för att nå det önskade resultatet, men idag behöver vi inte göra lika mycket jobb de gjorde förr i tiden för att nå själva resultatet. Visserligen skulle nog många säga att de skönhetsingrepp som görs idag, som att operera in implantat eller injicera gift för att få stram hud är mer extremt än att använda vaselin och kol som hemgjord maskara som det var i början.

Men idag då?

År 2019 ser ut att vara ett skönhetsår som främst berör smink och hudvård, men även en del kring håret. Färgpaletten att följa, i alla fall när det gäller ögonskugga är naturliga färger, alltså inget allt för skrikigt. För dig som gillar smokey eyes blir du säkert glad att höra att de gärna får vara lite ”slarvigare”, du behöver alltså inte stå länge och blenda kanten mellan ögonskugga och din hy. Fler trendspaningar hittar du på Expressen.